Mi a Syllabux?

A Syllabux Könyvkiadó célja, hogy elősegítse a különböző társadalmi csoportok, régiók és kultúrák megismerését. A technológia ma lehetővé teszi, hogy minden mű piacra kerülhessen, anélkül, hogy a szerzőnek/közreadónak akár egy forintot is kelljen ezért fizetnie. A Syllabux arra törekszik, hogy minél olcsóbban hozzáférhetővé tegye az egyes műveket.

Az e-könyv olvasók elterjedése forradalmasította a könyvkiadást. Jelenleg a méregdrága legális könyvek és az ingyenes kalózkiadványok harcolnak egymással. Bár a könyvek sokkal könnyebben és olcsóbban érhetők el, mint korábban, az, hogy termékké váljon a mű, egyre komolyabb anyagi hátteret igényel. Egy könyv bevezetése a piacra ma már milliókba kerül – és ezt a könyvkiadók csak üzletileg indokolt esetben hajlandók kockáztatni.

A Syllabux lehetőséget kíván teremteni arra, hogy az olvasók felfedezhessék a szerzőket – azaz újjászülethessen a magyar könyvpiac.

Az inernetes tartalom- és információcsere korában nem idejétmúlt ma a könyvkiadás?

Nem. Az olvasáskultúra, a szövegértés és szövegalkotás alapvető a tanulás szempontjából. Nagy ívű gondolatokat kizárólag leírt szövegben lehet hatékonyan átadni. Arra, hogy az embernek módja legyen nyugodt körülmények között végigrágni és megemészteni egy mélyebb gondolatmenetet, az olvasás a legjobb módszer. Ilyenkor az ember minden zavaró tényezőt kizárva, kettesben lehet a szöveggel, módja van visszakeresni, érzelemmentesen elemezni a szerző álláspontját. Ahhoz, hogy az egyetemek ne csak diplomásokat, hanem jól képzett szakembereket – esetleg értelmiségieket – neveljenek, elengedhetetlen, hogy a diákok képesek legyenek nagy terjedelmű szöveget átlátni, értelmezni és interpretálni. A szöveg befogadása és értelmezése olyan képesség, amelyet hosszú évek kitartó munkájával szerezhet meg az ember.

Az internetes piac helyettesíti a könyvesbolti forgalmazást?

Nem helyettesíti, kiegészíti. Nálunk nincs remittenda (eladatlan példány), és megtakarítjuk a tárolási költségeket is, ezért nem kell hatalmas összegeket befektetni egy-egy mű megjelentetésébe.

Természetesen a szerzőkkel/közreadókkal közös érdekünk, hogy valamennyi kötetünk minél több helyen megtalálható legyen az interneten. Amúgy meg könyvesboltban is csak akkor tudsz vásárolni, ha bemész. Mi mindenütt ott vagyunk, ahol van internet elérés. Ott is, ahol ezt olvasod.

A Syllabux csak elektronikus könyveket forgalmaz?

Nem. A könyveket nyomtatott formában is megrendelheted. Az elektronikus könyv viszont sokkal olcsóbb, és azonnal letölthető.

Hogyan tudom olvasni a letöltött e-könyveket?

Mindkét formátumot támogatják egyéb alkalmazások is.

Mit jelent a szerző/közreadó?

A szerző a könyv szerzője. A közreadó lehet a szerző örököse, vagy 70 évnél régebben elhunyt szerző (pl. József Attila) esetében bárki, aki fel akarja tölteni a könyvet, hogy az mindenki számára hozzáférhető legyen. A 70 év a szerző (vagy szerző+fordító) halálának 70. évfordulóját követő január 1-én jár le.

Mennyi pénzt kap ezért a szerző/közreadó?

Az általunk gondozott szerzők számára – a nyomtatott és az elektronikus kiadásból egyaránt – az általa feltöltött művek kiadói hasznának 50%-át biztosítjuk.

Ez azt jelenti, ha feltöltök egy klasszikus művet, minden eladott példány után a kiadói haszon 50%-át kapom?

Igen. Te választottad ki, te digitalizáltad, te vagy a közreadó, jogosan illet a haszon. Senkitől se várjuk, hogy ingyen dolgozzon.

Hogyan kapom meg a feltöltőnek járó honoráriumot?

Megadod a bankszámládat. Évente egyszer átutaljuk a részedet.

Mi van, ha nincs bankszámlám?

Írsz, vagy hívsz bennünket, megállapodunk egy időpontban, bejössz a kiadóba és megkapod készpénzben a honort.

Érdemes klasszikus szerzőket feltölteni? Nem erre valók a közgyűjtemények?

Érdemes. A közgyűjtemények a saját anyagaikat digitalizálják (ami eleve korlátozza a kínálatot), és ezeket általában nem mindenki számára teszik hozzáférhetővé. A másik, hogy a közgyűjteményekben se dolgozik senki ingyen: csak annyi könyvet digitalizálnak, amennyi pénzt évente erre a célra kapnak. A harmadik ok: a közgyűjtemények maguk dönti el, milyen könyveket tesznek át elektronikus formába, vagyis néhány ember dönt arról, mit digitalizáljanak. A Syllabuxra viszont bárki, bármilyen könyvet feltehet, és a feltöltött művekhez korlátozás nélkül mindenki hozzáférhet. A Syllabux kínálata kizárólag attól függ, hogy ki mit szeretne mások számára elérhetővé tenni, azaz miben lát üzletileg fantáziát. A közgyűjtemények szerepe más, azok más szempontok alapján válogatnak.

Kötetenként is feltölthetem a klasszikusokat?

Igen, csak nem érdemes. A klasszikusok esetében mindig lezárt életműről beszélhetünk, tehát ha te három kötetet akarsz csak feltölteni, míg valaki más feltölti a teljes életművet, akkor az utóbbi is meg fog jelenni a kínálatban. Ha mindkettő ugyanannyiba kerül, szerinted melyiket fogják többen letölteni?

Hogyan viszonyul a Syllabux honoráriuma a szokásos kiadói honoráriumokhoz?

Jóval kedvezőbb. Azok a kiadók amelyek – hozzánk hasonlóan – gondozzák az általuk megjelentetett műveket, általában a nyomtatott könyvek bruttó árának 6-8%-át, elektronikus kiadás esetében a nettó ár 40%-át fizetik.

Miért engedheti meg magának a Syllabux, hogy ennyivel többet fizessen a szerzőknek/közreadóknak az átlagosnál?

Ezt egyfelől az általunk alkalmazott üzleti struktúra teszi lehetővé. Másfelől mi üzlettársaknak tekintjük azokat, akik rajtunk keresztül akarják forgalmazni művüket – vagy az általuk közzétenni kívánt szöveget –, és szerintünk úgy méltányos, ha megfelezzük a hasznot.

Milyen könyveket tölthetünk föl?

Bármilyen művet, ami nem sérti a hatályos magyar törvényeket. A klasszikus művek feltöltésénél vigyázz: ha nem magyar anyanyelvű a szerző, akkor a fordítóra is vonatkozik a szerzői jogi törvény, tehát csak 70 évnél régebben elhunyt fordító munkáját használhatod fel jogdíjmentesen. Ha tehát a fordító él, vagy kevesebb, mint 70 éve halt meg, akkor meg kell egyezned vele vagy az örököseivel.

Ha mindenki szabadon töltheti fel, amit akar, az nem megy a minőség rovására?

Ízlésről nem vitatkozunk. A Syllabux célja, hogy bármely kiadvány hozzáférhető legyen azok számára, akiket érdekel. De mivel nem vagyunk profitorientált cég, ezért azokat a könyveket, amelyeket mi magunk fontosnak tartunk, kiemelten kezeljük.

Gondozza a Syllabux az általa piacra dobott köteteket?

Azokat a műveket, amelyeket valami miatt fontosnak tartunk, igen.

 

A Syllabux nem kér pénzt azért, hogy piacra kerüljenek a művek. Ha valaki úgy érzi, hogy maga megszerkeszti, előkészíti, korrektúrázza, tördeli a könyvét, és megfelelő borítót is tud gyártani hozzá, vagy úgy véli, hogy mindezek nélkül is piacképes lesz a munkája, szabadon föltöltheti azt. Amennyiben a szerző/közreadó külső segítséget kér a kézirat gondozásához, a Syllabux ebben is szívesen segít mindenkinek.

Mit jelent a „Szerzői feltöltések” kategória?

Azokat a műveket soroljuk ide, amelyeket a szerző szabadon feltölthet, de mi nem kívánunk foglalkozni velük. Ez nem jelent értékítéletet, pusztán azt, hogy a Syllabux munkatársai nem foglalkoztak a kiadvánnyal, azaz a kézirat nem ment át a Syllabux szokásos szerkesztőségi procedúráján.

Honnan tudja a vásárló, hogy milyen az a könyv, amit megvesz?

Minden könyvből viszonylag terjedelmes részletet közlünk (max. a mű 1/3-a), ennek alapján eldöntheted, hogy meg akarod-e venni a könyvet, vagy sem. Könyvesboltban se olvashatod ki az egész kötetet, mielőtt kifizetnéd.

Hogyan találom meg az engem érdeklő könyveket?

Használd a keresőt. Az egyes köteteket szerző, cím, műfaj, téma és még számos más kategória alapján megtalálhatod.

Hogyan vehetek könyvet a Syllabuxtól?

Kattints a Kosárba gombra, és azután a Megveszem gombra, és kövesd az ott megjelenő utasításokat. Fizethetsz SMS-ben és bankkártyával is.

Hogyan tölthetek fel könyveket?

Kattints a Feltöltés gombra, és kövesd az ott megjelenő utasításokat.

Mit tegyek, ha valami miatt nem sikerült a feltöltés?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk.

  • 06-20-542-71-76

  • syllabux@gmail.com

Mi a garancia rá, hogy a feltöltött mű valóban az, ami? Mi van, ha valaki a saját neve alatt feltölti Esterházy Péter Függő című művét?

Minden könyvből kb. 20 oldalnyi részlet olvasható, ami bizonyos fokú védelmet jelent, de valójában nincs rá garancia, hogy valaki nem tölti fel a saját neve alatt valaki más művét, vagy akár a tavalyi Magyar Nemzetet/Népszabadságot. Viszont ez egyfelől szerzői jogokat sért, másfelől a vásárló megtévesztése. Ilyen esetekben természetesen visszautaljuk a vásárlónak a könyv árát, és a feltöltővel szemben megtesszük a szükséges jogi lépéseket, hiszen ezzel a kiadó hitelét is rontja. Szóval meg lehet tenni, de hidd el, nem érdemes.

Ha ilyet tapasztalsz, kérlek, haladéktalanul értesíts bennünket, és mi azonnal intézkedünk.

Mi a biztosíték rá, hogy az általam feltöltött könyvekkel nem lesznek tele a torrentoldalak?

Az ár. Korábban próbálkoztunk DRM-mel, de nagyon hamar meggyőződtünk arról, hogy a DRM gátolja az e-könyv terjedését. Egyébként a legtöbb torrentoldalnak elég egy udvarias hangú levél, és leszedik az érintett művet.

Mi van ha elszáll a gépem? Újra meg kell vennem a Syllabuxnál vásárolt könyveket?

Nem. Az elektronikus könyveidet bármikor letöltheted a könyvespolcodról.

 

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron