Pichler László : Pepita füzetek

pepita-fuzetek

Ezzel a kötettel Pichler László unokabátyám négy füzetből álló, hat esztendőt felölelő naplóját szeretném megmenteni az enyészettől. A pepita füzetek a költözködésekkor magammal hurcolt, késő-nyugdíjas koromig felbontatlan Családi emlékek feliratú papundekli dobozból kerültek elő. Sosem fogom megtudni hogyan, kinek a jóvoltából vészelték át a nehéz éveket, amikor minden egyéb holmink odaveszett.

Emlékeimben Laci hullámos hajú, pápaszemes fiatalemberként él (huszonhárom éves volt, amikor bevonult), aki testvéreivel, az ugyancsak elpusztult (orosz front, végelgyengülés) huszonöt éves Gyurival és a nyomtalanul eltűnt (hol? mi módon?) tizenkilenc éves Andrissal együtt rajongó szeretettel és dédelgetéssel vett körül bennünket, Előd kislányokat.

Különleges politikai jelentőséget ad a pepita füzeteknek az a tény, hogy a naplót szerzője az Anschluss napján és annak apropójából kezdi el írni. A vaskos füzetek Lacit élénk szellemű, mindenre odafigyelő, tájékozott, politikailag rendkívül érdeklődő és tisztán látó fiúnak mutatják. Naplójában azonban magánélete is helyet kap, minden részletével, fontosabb és kevésbé fontos eseményével együtt.

A naplóírás kezdetekor Laci alig tizenhét éves, és a feljegyzések egy felfokozott tempójú, érzelmekkel-eseményekkel telített korszakban követik végig férfivá érésének folyamatát. A naplóból Laci életének három meghatározó rétege tárul az Olvasó elé. Kezdetben nagyobb teret kap az intim magánélet, az önmagával való meghatóan őszinte szembenézés és küzdelem; később viszont a szerelem, a munka dominál: nem éppen önként választott szerszámkészítői szakmájában is szeretett volna tökéletes lenni, ami a napló tanúsága szerint nem volt éppen könnyű számára. Végül a történelem sodrába került, egyre fogyatkozó család tragédiája bomlik ki a sorok közül. A napló írója akármilyen fáradt, akármilyen késő van, soha nem mulasztja el, hogy beszámoljon a ma már történelemnek nevezhető politikai helyzetről: precízen, személyes véleményével, értékelésével kiegészítve.

Mindezekkel együtt Laci naplója családtörténet. A lábjegyzetekkel igyekeztem az Olvasó számára érthetőbbé tenni a kort, áttekinthetőbbé az összefüggéseket, emellett ezt a megoldást véltem alkalmasnak arra, hogy saját életemből, emlékeimből idézzek fel néhány részletet, amelyekre máshol, más írásaimban nem adódott lehetőségem.

                                                         ELŐD NÓRA

 

 

                                                                                              


 

Részlet a könyvből

 

Azt hiszem, Ausztriának 1938. márc. 12-13-án a Német Birodalomba való beolvasztása új korszakot nyit az európai történelemben. Ezért kezdtem el ezt a naplót. Ha igazam lesz, a jövőbe érdekes adatokat és gondolatokat fog talán...Tovább

nyomtatott 3255Ft

Terjedelem: 280 oldal
ISBN: 9786155578465

Személyes átvétel a kiadóban (ingyenes)
Belföldi csomagolási és postaköltség 1500 Ft
2022 szeptember 1-től csak magánszemélyeknek tudunk számlázni
Szerző: Pichler László
Feltöltő: Előd Nóra
Szerkesztő: Dezsényi Katalin
Borító: Nánási László

Kulcsszavak:

napló, Anschluss, második világháború, vészkorszak, munkaszolgálat

Formátumok:

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron