Szabados Tamás : Modern harcművészet az iskolai oktatásban

modern-harcmuveszet-az-iskolai-oktatasban

Sokszor beszélnek a harcművészet filozófiájáról, de kevesen tudják, hogy ez valójában mit takar. A harcművészet ugyanis alapvetően mozgássorokba kódolva adja át a tanításokat, amit nem bemagolni és felmondani, hanem átélni kell. Ugyanakkor a hagyományos harcművészetek világosan megfogalmazott oktatási-, nevelési célokkal rendelkező pedagógiai rendszerek – csak ez a tény feledésbe merült az elmúlt százötven év során. Ezt a könyvet azoknak ajánlom,

  • akik a harcművészet szellemi hátterét keresik,
  • akik a személyiségfejlesztés eszközének tartják a harcművészetet,
  • akik megkérdezik maguktól, miért verjük össze hétről-hétre egymást,
  • akik működő életstratégiát keresnek.

Tanár vagyok. 2007 óta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy ezek az órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráimat, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel.

A tartalomból:

  • A harcművészet története, háttere, mint a harcművészet és küzdősport, a harcművészet és mozgásművészet, a harcművészet és pedagógia.
  • A harcművészet és személyiségfejlesztés, mint a harmónia, az önismeret, a testtudatosság, az alkalmazkodás és változás, az agresszió, az életstratégia.
  • A harcművészet szerepe az oktatásban, mint a feladat, a felelős döntés, a csapatépítés.
  • A harcművészet módszertani eszközei, mint a testmechanika, a biztonság, a tiszteletadás, a határok megismerése és tágítása.
  • A féléves tantárgy óráinak tematikája, mint az egyensúly, az alátámasztás, a tömeg, a távolság, az időzítés, a kontroll, a fókusz vagy a szándék.

 És még rengeteg más.

Részlet a könyvből

A hagyományos harcművészet elválaszthatatlan a mindenkori iskolarendszer oktatási, nevelési, társadalmi céljaitól, és ezek itt és ma mások, mint Japánban, a 19. század fordulóján. Ahhoz, hogy a harcművészet ne egyfajta anakronisztikus...Tovább

nyomtatott 2414Ft

Terjedelem: 144 oldal
ISBN: 978-615-5578-57-1

Személyes átvétel a kiadóban (ingyenes)
Belföldi csomagolási és postaköltség 1500 Ft
2022 szeptember 1-től csak magánszemélyeknek tudunk számlázni
Szerző: Szabados Tamás
Szerkesztő: Dezsényi Katalin
Borító: Simon Erika

Kulcsszavak:

harcművészet, nindzsucu, oktatás

Formátumok:

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron