Dezsényi Katalin : Egy élet Beszélgetések D. Major Klárával

egy-elet-beszelgetesek-d-major-klaraval

D. Major Klára 1928-ban született, szegény felvidéki iparoscsalád gyermekeként. Kilenc testvére közül egyedül ő volt lány. Gimnáziumi tanulmányait a háború miatt félbe kellett szakítania, végül 1947-ben érettségizett.

A háborút anyja és testvérei a pesti gettóban vészelték át, miközben Klári, egy nyilas őr – a barátnője papája – segítségével naponta ki- és bejárhatott anyjához, hogy élelmet vigyen neki. Közben a gettó területén kívül, egy bérházban kialakított zsidókórházban dolgozott, vöröskeresztes segédápolónőként.

Aztán elvitték őt is, de egy nyilas katona a menetből kiszedte, és felvitte a lakására, ahonnét drámai körülmények közül csak az egyikük távozott élve. És az Klári volt.

A háború után folytatódott a nyomor, a jeles érettségijével hiába vették fel a Közgazdasági Egyetemre, tisztességes ruhája, cipője nem lévén, nem kezdhette meg tanulmányait. Ehelyett cipőgyári munkásként bekerült az ifjúmunkás mozgalomba, kiemelt káder lett, foglalkozása: forradalmár. Ami akkoriban nem igazán járt előnyökkel, mert Békéscsabára vezényelték.

1951-ben férjhez ment, aztán 1952-ben jelentkezett az akkor Ifjúsági, később Móra Kiadó igazgatójánál, Fazekas Annánál, hogy kiadói szerkesztő szeretne lenni. Felnőtt fejjel, két gyerekkel, estin végezte el a Közgazdasági és Jogi Egyetemet, párttitkár volt és főszerkesztő, aki csak egyvalamit tartott szem előtt, az igazságot. Ennek következtében gyakran be is törte – vagy inkább betörték – a fejét, de ez nem akadályozta meg abban, hogy akár Aczél Györggyel szemben is megvédje az igazát. 1971-ben a Mórától a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadóba került, a Minerva ismeretterjesztő részleg főszerkesztőjeként. Onnan ment nyugdíjba 1986-ban, de a munkával nem hagyott fel: A Magyar Nagylexikonnak volt főszerkesztője.

2012-ben halt meg.

Több száz tudományos, ismeretterjesztő könyvet szerkesztett és írt, az ő nevéhez fűződik a

Képes történelem sorozat 1964–1988

Lángoló világ – a 2. világháború története, 1967

Ábel-Zsuzsanna – képes bibliai lexikon, 1987

Magyar Nagylexikon 1-19 kötet stb.

 

Részlet a könyvből

„Az elvhűség, amit számomra megtestesítettél, mára sajnos régimódi, korszerűtlen viselkedési formává vált. Olyan egyenes gerinccel, mint a Tied, kevés ember élt. Becsületes, tisztességes, megbízható, szorgalmas,...Tovább

nyomtatott 2800Ft

Terjedelem: 212 oldal
ISBN: 978-615-5578-19-9

Személyes átvétel a kiadóban (ingyenes)
Belföldi csomagolási és postaköltség 1500 Ft
2022 szeptember 1-től csak magánszemélyeknek tudunk számlázni
Szerző: Dezsényi Katalin
Szerkesztő: Szabados Tamás
Borító: Nánási László

Kulcsszavak:

Budapest, Újvidék

Formátumok:

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron