Köves András : Anyám és két apám

anyam-es-ket-apam

Köves András (1938) közgazdász, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakértője, „abszolút nyugdíjas” korában édesanyja hagyatékában megtalálta az általa élete során félretett vagy utolsó éveiben gyűjtött régi iratokat, leveleket. Az egész életében óvatos egykori diplomata az Anyám és két apám lapjain maga köré gyűjti családja holt tagjait, költő apját (a Széchényi Könyvtár katalógusában: Péter Pál), aki a Don-kanyarban tűnt el; nevelőapját, akinek nevét, viseli s akit igaziként szerethetett; édesanyját, aki három gyermekének felnevelése mellett önálló ítéletű értelmiségivé, közismert újságíróvá (Köves Rózsa) tudott felnőni; testvéreit, akiknek emlékei támogatják az övét. A személyes érintkezésben szinte soha nem kitárulkozó szerző – a megidézett család bensőségessége, a történelmi távlat felszabadító hatása alatt – úgy ír szülei életéről, mintha beszélgetne velük, eleven, közvetlen hangon, s nyíltan beszél a saját életéről is. Együtt van a sokgyökerű és szerteágazó család, a 20. századi történelem örvénye kavarog körülöttük. Feltűnnek a Kassák Munka-köre ellen lázongó fiatal írók és filozófusok (Tábor Béla, Szabó Lajos, Fuchs Pál, Justus Pál). Egy-egy levél, feljegyzés spotlightja villan a munkaszolgálat halálos gyötrelmeire. Pesten a sárga csillagra és Friedrich Born (Nemzetközi Vöröskereszt) menedékére. Kommunista és trockista (tartalmilag: Sztalin-ellenes) brosúrákra. Majd a következő korszakra, a hivatalosan szocializmusnak nevezett évtizedekre, kinevezésekre és leváltásokra, börtönbe zárt, majd kiengedett politikusokra a szülők baráti körében. A mai öregek ifjúságára és felnőtt éveire, amelyekből a szülők nemzedéke lassan kihúzódott, az illúziót nem, csak a kritikus ítéletet hagyva a gyermekekre. A szerző aprólékos, mérlegelő vizsgálódása négy-öt nemzedéknyi történelem torokszorongató emlékeit eleveníti meg ebben a regényszerűen olvasmányos, igaz történetben.

Több mint egy évtized telt el a könyv kéziratának lezárása óta. Az első kiadás (2013) kötéstáblája a szerző neves festő lánya, Köves Éva egy fotója alapján készült, s a kézirat egykori olvasójának is csak a már kinyomtatott példányon került szeme elé. Falat láttunk. Kisebb vagy nagyobb, halványabban vagy éles vonalakkal feltűnő kőburkolat, az egyik oldalon téglával befalazott rész. Metaforája volt ennek az emlékiratnak, mely a múltból részleteket emel ki, de a részletekben látszik az egész. A mostani, jelentősen bővített új kiadásban, új borítórajzzal, számos további érdekes mozzanatot ismerünk meg Köves András pályatörténetéből, különösen moszkvai diplomata éveiből. Ahogyan egyre távolabb kerülünk attól a kortól, melyben aktív élete játszódott, s amelytől mára igen messze jutottunk, elidegenedtünk, úgy válik egyre fontosabbá minden korjellemző epizód, ezek az eleven közéleti régiségek különben feledésbe merültek volna.

                                                                                                                 Komoróczy Géza

Részlet a könyvből

Kis kitérő a jelenlevő jogán: Évek óta vita folyik arról, hogy az 1957. május 1-jei valószínűleg több százezres felvonulás a Hősök terén vajon arról szólt-e, hogy Kádárnak a megtorlások közepette is, alig fél...Tovább

nyomtatott 4935Ft

Terjedelem: 301 oldal
ISBN: 9786155578830

Személyes átvétel a kiadóban (ingyenes)
Belföldi csomagolási és postaköltség 1500 Ft
2022 szeptember 1-től csak magánszemélyeknek tudunk számlázni
Szerző: Köves András
Szerkesztő: Dezsényi Katalin
Borító: Köves Éva
Tördelő: Nánási László

Kulcsszavak:

családtörténet, XX. század

Formátumok:

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron