Ferber Katalin : A siker ára Tanulmányok a (másik) Japánról

a-siker-ara-tanulmanyok-a-masik-japanrol

Ferber Katalin csaknem két évtize­dig élt Japánban, ahol több éven át tanított gazdaságtörténetet különbö­ző japán egyetemeken. A siker ára ottani tapasztalatainak esszenciája. Nem a mindenkori japán kormány által vetített – és Nyugaton gyakran kritikátlanul átvett – sikerország-mí­tosz, és nem az oktalan félelmekből táplálkozó démonikus Japán kép, ami elénk tárul. Ferber Katalin köny­ve azokat a történelmi eseménye­ket, és mind a mai napig működő gazdasági-társadalmi-szociológiai mechanizmusokat tárja fel, amelyek lehetővé tették, hogy a 19. század közepe után a feudális távol-keleti szigetország a világ vezető nagyha­talmai közé kerülhessen. Japán 20. századi történelmének megítélése elég vegyes, vezetőinek döntéseit nem egy esetben a kényszer szülte, de a legnagyobb kudarcok után is képesek voltak irányt váltani és talp­ra állni. Ha van sikeres nemzetállam, Japán kétségkívül az, bár ennek a sikernek kegyetlen ára van, amit a mai – távol-keleti minták átvételével kacérkodó – Magyarországon min­denkinek ismernie kellene.

Útikalauz a szebb magyar jövőhöz.

Ferber Katalin 1952-ben született Budapesten. Közgazdasági egye­temet végzett, gazdaságtörténész. 1988-ban Kanadában volt vendégta­nár. 1993 márciusától 2010-ig Japán­ban élt. Először vendégprofesszorként a Hószei Egyetemen tanított, majd egy magánösztöndíjjal öt éven át a Tokiói Egyetemen tanult gazdaság­történetet és japán nyelvet. 2000 és 2002 között Sizuoka prefektúrában, Hamamacuban volt egyetemi tanár, majd 2004-től 2011 márciusáig a Waszeda Egyetem (Tokió) egyetemi tanára volt, ahol összehasonlító gaz­daság- és pénzügytörténetet adott elő. Eddig öt könyve jelent meg, melyből négy Japánról szól. Angolul, magyarul és japánul tudományos folyóiratokban számos tanulmányt publikált. Jelenleg Berlinben él.

 

 

Részlet a könyvből

A közbeszédben, különösen Európában, gyakran hallani, hogy Japán „megúszta” a háborús felelős­ségre vonás nagy részét (akárcsak Németország), s pontosan emiatt ma mindkét ország a világ...Tovább

e-book 1500Ft
nyomtatott 3000Ft

Terjedelem: 220 oldal
ISBN: 9786155296628

Szerző: Ferber Katalin
Szerkesztő: Dezsényi Katalin
Borító: Simon Erika Krisztina

Kulcsszavak:

Távol Kelet, Japán, modernizáció, gazdaságtörténet, oktatás, államszervezet

Formátumok:
EPUBMobipocket

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron