Magyar Bálint : A Nemzeti Színház története a két világháború között

a-nemzeti-szinhaz-tortenete-a-ket-vilaghaboru-kozott

Magyar Bálint a II. világháború előtt és után közel másfél évtizeden keresztül volt a Nemzeti Színház aktív tagja. A társulat történetét először fennállásának százéves jubileumára, 1937-ben vetette papírra. Kandidátusi disszertációjában feldolgozta a két világháború közti időszak, majd az újjászülető színház első évtizedének eseményeit. A disszertáció teljes terjedelmében az Országos Széchenyi Könyvtár Színháztörténeti Tárában található. Ennek a hatalmas munkának némileg átdolgozott változatát tartja most kezében az olvasó.

Magyar Bálint 1910-ben született Budapesten. Az egyetem elvégzése után, 1934-től 1937-ig a Nemzeti Színházban, ezt követően 1945-ig az Operában tevékenykedett. A háború után a Nemzeti Színház főtitkára lett. 1955-től 1958-ig a Magyar Néphadsereg Színházának igazgatója, majd nyugdíjaztatásáig a Filmtudományi Intézet munkatársa volt. 

Részlet a könyvből

Hermann Röbbeling döbbenten állapítja meg, hogy a színészeket tizenegy méternyi távolság választja el az első sorban ülő nézőktől. Építője, a Fellner-Helmer kettős, a maga idejében korszerű, használható...Tovább

e-book 450Ft

Terjedelem: 0 oldal
ISBN: 9786155153693

Szerző: Magyar Bálint
Műszaki szerkesztő: Nagy Lajos

Kulcsszavak:

nemzeti színház, színháztörténet, Budapest

Formátumok:
MobipocketEPUB

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron