Bárdos Pál : A gyomorbajos nyomozó esete

a-gyomorbajos-nyomozo-esete

A gyomorbajos nyomozó esete a rendszerváltást követő magyar krimi irodalom egyik kiemelkedő darabja.  Bár van benne holttest és nyomozás, a rejtélyre ugyanúgy nem kapunk egyértelmű választ, mint arra, hogyan lehet itt élni. Pedig lehet.

A gyomorbajos nyomozó esete elüt a szerző korábbi munkáitól, ugyanakkor hamisítatlan Bárdos Pál szöveg, ami tele van ilyen mondatokkal:

Tetszik tudni, tanár úr, aki most él, két félparlamentáris diktatúrát élt meg. Aztán a népség egyik felének az egyik, másik felének a másik iránt van nosztalgiája. Csak a normalitás nem kell senkinek. Az utcánkban van egy lovasszobor. Minden reggel hosszú sor áll mögötte. Remélik, egyszer csak elindul.

Az öregség ellen egyetlen orvosság a korai halál. Reménykedjen, hátha szerencsés lesz.

A mi népünk született adócsaló. A cégeknél, vállalatoknál a világon mindenütt könyvelés folyik. Így, egyszerűen: könyvelés. Nálunk nem. Nálunk kreatív könyvelés van.

Most pedig ha megbocsát… telefonálni szeretnék. Kora reggel óta próbálkozom. Ha ön nem jött volna, egyfolytában hívnám. A telefon óriási találmány. De csak azért szükséges, mert az a rohadt villamos messzire vitte, akivel beszélnék. Ezek a modern technikák arra valók, hogy egymás hibáit jóvátegyék.

Ha az alkoholizmus mentő körülmény lenne, évente ha egy-két embert lehetne elítélni ebben az országban.

A szarkákra ráfogták, hogy lopnak. Van az a nyitány. Igen, a Tolvaj szarka. Operát írtak róla, pedig a zeneszerzők sokkal többet lopnak.

Amúgy minden lehetsz. Szadista, mazochista, fetisiszta, hálhatsz kecskével, birkával, meghághatod a pulykát, lehetsz náci, terrorista, emberrabló, gépeltérítő, csak egy nem lehetsz büntetlenül: öreg.

Részlet a könyvből

– Csodálom a lelkierejüket – mondta a nyomozó. – Holtan találják a bejárónőjüket és szemük se rebben. – Hja, kérem – mondta a professzor. – Ma neked, holnap nekem. – Ez csak látszat, detektív úr....Tovább

e-book 700Ft
nyomtatott 2520Ft

Terjedelem: 106 oldal
ISBN: 9786155153785

Személyes átvétel a kiadóban (ingyenes)
Belföldi csomagolási és postaköltség 1500 Ft
2022 szeptember 1-től csak magánszemélyeknek tudunk számlázni
Szerző: Bárdos Pál
Szerkesztő: Nagy Lajos
Korrektor: Nagy Lajos
Borítóterv: Bácsi Gabriella
Borító: Friss Krisztina
Tördelő: Rindó Klára
Digitalizáló: Nagy Lajos

Kulcsszavak:

krimi, szatíra

Formátumok:
EPUBMobipocket

Vélemények

A kártyás fizetés szolgáltatója a CIB bank. Elfogadott kártyák: Mastercard, Visa, Visa Electron